Naar de inhoud springen

Blues, Reds and other songs

Blues, reds & other songs 

Na de ontmoeting met collega artist in residence  Robin Verheyen enkele jaren geleden groeide de idee om samen iets te creëren. Tijdens de editie van het veelzijdige festival Passages in Sint-Niklaas (2017) was naast een rist klassieke muzikanten Robin met Aleatoric te gast. Dit jazztrio met Aki Rissanen (piano) en Markku Ounaskari (drums) betoverden het theaterzaaltje met hun klankrijke improvisaties. Voor het slotconcert speelden Robin Verheyen en het Trio samen met de beroemde Guy De Mey, John Cage’s 3’44’’. Deze oorverdovende stilte werd het begin van een samenwerking.

Enkele ontmoetingen verder begon Robin een compositie te schrijven voor strijktrio, saxofoon en piano (i.c. Robins goede vriend en jazzfenomeen Mark Copland). Het hele stuk is geïnspireerd op de madonna van Jean Fouquet (15de eeuw). Het schilderij van de zogende Moeder Gods dat deel uitmaakt van de collectie van het KMSKA waar het Goeyvaerts Trio ensemble in residentie is. Agnès Sorel, maîtresse van Karel VII, de knapste en meest begeerde vrouw van Frankrijk stond model. De kleuren rood (cherubijntjes) en blauw (madonna) uit de titel verwijzen naar dit meesterwerk. Guillaume Dufay’s hymne Ave Maris Stella vormt het fundament van deze compositie.

“Het werk heeft een geweldige spanningsboog en er zitten allerlei compositietechnieken en achtergronden in de partituur. Het een deel is duidelijk Weberiaans. Het werk is een aaneenrijging van verschillende ‘songs’ voor alle mogelijke combinaties van dit kwintet. Een canon voor strijktrio evolueert naar steeds complexere ritmische verhoudingen; invloeden uit Senegal klinken duidelijk door. Robin Verheijen verwerkte zelfs het beroemde chanson van Hayne van Ghizeghem in zijn compositie: “De tous bien plaine est ma maistresse”. Het lied verheerlijkt een mooie maîtresse die wel eens Agnès Sorel zou kunnen zijn.” 

Deze boeiende veelzijdige compositie wordt op 28 november gecreëerd.

Robin Verheyen, saxofoon | Marc Copland, piano Goeyvaerts Strijktrio: Fedra Coppens, viool | Kris Matthynssens, altviool | Pieter Stas, cello

R. Verheyen: Blues, reds & other songs

In samenwerking met Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

info op AMUZ : DO 28.11.19 | 21.00

20.15 Inleiding door Rebecca Diependaele

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.