Naar de inhoud springen

PASSAGES 10 jaar, GOEYVAERTS 100 jaar

Passages viert zijn 10de verjaardag.


Het Goeyvaerts Strijktrio organiseert samen met het CC Sint-Niklaas op 12 februari 2023 om 14u (einde rond 18u30) voor de 10de keer het speed festival Passages.Passages staat ondertussen gekend als een festival voor de muzikale fijnproever. Tijdens de afgelopen edities zijn topartiesten uit de oude muziek, nieuwe muziek, jazz, dans de revue gepasseerd.Tijdens dit festival wordt de hele site van SteM (Stedelijk Museum Sint-Niklaas) in beslag genomen en gaan er optredens door in de grote tentoonstellingszaal, het museumtheater en breigoedatelier.Wie open staat voor een muzikaal avontuur is hier steeds op de juiste plek.
Het Goeyvaerts Strijktrio is de gastheer en cureert de middag. De bezoeker wordt steeds in de watten gelegd met een taart en koffie (inbegrepen in het ticket). Les Âmes Perdues, Frank Van Eycken, Aurelie Nyirabikali Lierman, Vincent Werbrouck, Bram Bossier zijn te gast met muziek van o.a. Ken Ueno, Karel Goeyvaerts, Michael Pisaro-Liu, Walter Hus.


In 2023 zou Karel Goeyvaerts 100 jaar geworden zijn. Eén van zijn werken, Pour que les fruits mûrissent cet été, is oorspronkelijk voor een oude muziekgroep geschreven. Het Goeyvaerts Strijktrio maakte voor de gelegenheid een remake van dit repetitief, minimalistische werk en zal de confrontatie aangaan met een modular synth. De klas sounddesign van de Academie Beeld werkte mee aan de uitwerking van het orgel. De wereldpremière van deze remake is weggelegd voor Passages. Een bijzonder geschenk voor het publiek dat steeds talrijk kwam opdagen. Op zijn geboorteverjaardag (8 juni) zal het Goeyvaerts Strijktrio deze remake van Pour que les fruits mûrissent cet été brengen in het KMSKA, waar zij artist in residence zijn. 

Met een boutade zou je kunnen stellen dat Goeyvaerts (1923-1993) a real pain in the ass is voor musicologen. Om te beginnen omwille van zijn veelzijdigheid. En ook gezien zijn muzikaal-artistieke en persoonlijke evolutie. Hij bleef zijn hele leven lang een muzikale ontdekkingsreiziger, een man die dogma’s of andere zogenaamde waar- of zekerheden schuwde. Hij probeerde alle nieuwe ontwikkelingen uit met werken die gebruik maakten van tape, aleatoriek en invloeden uit de jazz en de popmuziek. De muziek van Goeyvaerts is weliswaar excentriek, maar functioneel en beredeneerd, en dus helemaal niet belust op effecten.

Het Goeyvaerts Strijktrio wil eer betonen aan één van onze grootste componisten. Dat doet het door niet enkel zijn naam te dragen maar ook door met een zelfde ingesteldheid elk werk als autonoom te beschouwen. Dogma’s verstarren, zekerheden worden telkens in vraag gesteld. Het Goeyvaerts Strijkrio staat bekend om zijn heldere en innovatieve koers. Hun toewijding en artistieke visie heeft hen een reputatie van wereldklasse bezorgd.

Info en tickets: https://www.ccsint-niklaas.be/podium/23757/goeyvaerts-string-trio-ea-passages-x

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.