Skip to content

bio

ENGLISH  –  FRANÇAIS  –  DEUTSCH

Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas met als doel uitsluitend twintigste en eenentwintigste-eeuwse repertoire uit te voeren. Het trio ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s.

Hun cd met strijktrio’s van Arnold Schoenberg, Anton Webern en Alfred Schnittke verscheen bij het gerenommeerde internationale label Challenge Records. Deze cd ontving in verschillende magazines de hoogste quotering en onder andere een Gouden Label bij Klasssiek Centraal, een nominatie als beste cd-productie voor de Klara’s en een aanbeveling in Gramophone. In 2012 verscheen een nieuwe cd getiteld String Trios from the East met trio’s van Sofia Gubaidulina, Alexander Knaifel, Oleg Paiberdin en Giya Kancheli. Luister schreef erover: ‘Wat de drie musici hier qua concentratie en nauwgezet presteren grenst aan het onmogelijke.’

Het trio lanceerde in 2014 vervolgens Stabat Mater, bestaande uit Arvo Pärt’s Stabat Mater in reine stemming en Simeron van Ivan Moody. Met behulp van meer dan 500 internationale investeerders verzamelde Goeyvaerts Trio £15.000. Muziekcentrum Vlaanderen schreeft over het trio: ‘Dat ze steengoed zijn is geweten; dat ze ook dit voor elkaar kregen is een staaltje van enthousiast ondernemerschap.’ Deze Cd overladen met superlatieven in de pers, Editor’s Choice in Gramophone, Luister 10,… . Nog recenter werd deze opname bekroond met een Edison en werd het trio uitgeroepen tot musicus/ensemble van het jaar door Klara (Klassieke omroep), ook de Stad Sint-Niklaas lauwerde het trio met de Cultuurprijs 2014. Jaarlijks organiseren zij het festival Passages in samenwerking met het Cultureel Centrum Sint-Niklaas. In februari 2016 verscheen ‘Whispers of Titans’ met strijktrio’s van Niklolaj Korndorf and Henryk Górecki.

Het tweede strijktrio (2018) van Charles Wuorinen is opgedragen aan het Goeyvaerts Strijktrio, de wereldcreatie vond plaats in het Guggenheim in NY.