Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht met als doel uitsluitend twintigste en eenentwintigste-eeuwse repertoire uit te voeren. Het trio ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s. Het Goeyvaerts Strijktrio bestaat uit Fedra Coppens (viool), Vincent Hepp (altviool), Pieter Stas (cello).

Hun cd met strijktrio’s van Arnold Schoenberg, Anton Webern en Alfred Schnittke verscheen bij het gerenommeerde internationale label Challenge Records. Deze cd ontving in verschillende magazines de hoogste quotering en onder andere een Gouden Label bij Klassiek Centraal, een nominatie als beste cd-productie voor de Klara’s en een aanbeveling in Gramophone. In 2012 verscheen een nieuwe cd getiteld String Trios from the East met trio’s van Sofia Gubaidulina, Alexander Knaifel, Oleg Paiberdin en Giya Kancheli. Luister schreef erover: ‘Wat de drie musici hier qua concentratie en nauwgezet presteren, grenst aan het onmogelijke.’

Vervolgens lanceerde het trio in 2014 Stabat Mater, bestaande uit Arvo Pärt’s Stabat Mater in reine stemming en Simeron van Ivan Moody. Met behulp van meer dan 500 internationale investeerders verzamelde het Goeyvaerts Strijktrio £15.000. Muziekcentrum Vlaanderen schreef over het trio: ‘Dat ze steengoed zijn is geweten; dat ze ook dit voor elkaar kregen, is een staaltje van enthousiast ondernemerschap.’ 

Deze cd werd overladen met superlatieven in de pers, Editor’s Choice in Gramophone, Luister 10,… . Nog recenter werd deze opname bekroond met een Edison en werd het trio uitgeroepen tot musicus/ensemble van het jaar door Klara (Klassieke omroep), ook de Stad Sint-Niklaas lauwerde het trio met de Cultuurprijs 2014. Jaarlijks organiseren zij het festival Passages in samenwerking met het Cultureel Centrum Sint-Niklaas. In februari 2016 verscheen Whispers of Titans met strijktrio’s van Niklolaj Korndorf and Henryk Górecki. Hun laatste cd met Klang van Wolfgang von Schweinitz werd opgenomen voor Louth Contemporary Music Society in 2020.

Het tweede strijktrio (2018) van Charles Wuorinen is opgedragen aan het Goeyvaerts Strijktrio, de wereldcreatie vond plaats in het Guggenheim in NY.  Tijdens Stations of the Sun 2019 in Dundalk (Ierland) brachten ze twee wereldpremières van Linda Catlin Smith en Pascale Criton. In oktober 2019 brachten ze Blues, Reds and other Songs van Robin Verheyen in premiere in AMUZ. Blues, Reds and other Songs werd samen met Marc Copland en Robin Verheyen op cd gezet en zal in 2024 verschijnen.  

Het Goeyvaerts Strijktrio is ensemble in residentie van het KMSKA. In die hoedanigheid ontwikkelden zij tijdens de renovatie, opening en bij de collectie verschillende programma’s. Het Goeyvaerts Strijktrio wordt structureel ondersteund door de stad Sint-Niklaas.